De opkomst van milieuvriendelijke bloemen

Deel het
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Ondanks de economische problemen die het VK blijven treffen, blijft de belangstelling voor milieuvriendelijke en sociaal vriendelijke bloemen groeien, waarbij bloemisten melden dat er een sterke vraag is naar bloemen met een ‘vriendelijke’ geschiedenis. Het goede nieuws voor consumenten is dat er geen tekort is aan bloemen met badges zoals Fairtrade, Florverde of FFP, maar wat betekent dit allemaal voor u de volgende keer dat u uw bestelling plaatst voor een bloemenbezorging?

De etiketten uitgelegd.

Simpel gezegd, Fairtrade is een systeem dat een premie toevoegt aan de aankoopprijs, die vervolgens rechtstreeks in een arbeidersfonds wordt gestort. Zowel Colombia als Kenia hebben Fairtrade bloemenkwekerijen en het moet gezegd worden, het is een prachtig systeem dat een groot verschil heeft gemaakt in het leven van de arbeiders op bloemenkwekerijen.

De bloemen moeten voldoen aan de internationale fairtradenormen die zijn opgesteld door de internationale certificeringsinstantie Fairtrade Labelling Organizations International. Deze normen zijn tot stand gekomen via een proces van onderzoek en overleg met de belangrijkste deelnemers aan het Fairtrade-programma, waaronder producenten zelf, handelaren, vakbonden, academische instellingen en etiketteringsorganisaties zoals de Fairtrade Foundation.

Fairtrade bloemen zijn onder andere rozen, anjers, lisianthus, lelies en zonnebloemen.

Echter, vanwege de kosten en regelgeving die ermee gemoeid zijn en de relatief kleine hoeveelheid bloemen die overblijft nadat de grote supermarkten hun voorraad hebben ingenomen, zul je Fairtrade-bloemen zelden aantreffen in een onafhankelijke bloemisterij. De kans is nog kleiner dat u ze zult vinden wanneer u een bestelling plaatst voor levering door een bloemist in de detailhandel. Daarom zijn andere labels zo populair bij bloemisten.

Misschien wel de meest voorkomende is MPS, het Nederlandse milieuprogramma voor de sierteelt, waarvan het waarschijnlijk eerlijk is om te zeggen dat het door de jaren heen meer heeft gedaan om de milieu- en sociale vriendelijkheid van bloemen te verbeteren dan enig ander initiatief.

MPS is een volledig internationaal certificaat (in tegenstelling tot andere die zich alleen concentreren op de ontwikkelingslanden) en promoot best practices op vier belangrijke gebieden, namelijk: milieu, detailhandel, kwaliteit en sociaal. Deelnemende telers minimaliseren de schade van hun productie aan de natuur, investeren bijvoorbeeld in complexe grondwaterverwarmingssystemen, terwijl de veiligheid en arbeidsvoorwaarden van het personeel hoog in het vaandel staan.

De belangrijkste doelstellingen van MPS zijn:
• Het energieverbruik verminderen
• Chemische gewasbescherming verminderen
• Biologische en integrale bescherming verhogen
• Het gebruik van kunstmatige voeding
verminderen • Het storten van afval verminderen
• Beter en verantwoorder omgaan met water
• Het gebruik van biologisch afbreekbare of recyclebare verpakkingsmaterialen stimuleren

Er wordt geen premie in rekening gebracht voor MPS-gelabelde bloemen en de meeste bloemisten zouden u moeten kunnen vertellen of hun bloemen MPS-geaccrediteerd zijn, aangezien dit wordt afgedrukt op de hoes waarin de bloemen zijn aangekomen.

Het volgende label om over te praten is Fair Flowers Fair Plants (FFP), die net als MPS voldoen aan strenge milieu- en sociale eisen en over de hele wereld werken.

Telers die zich hebben aangemeld voor de regeling moeten gecertificeerd zijn om aan te tonen dat ze aan de criteria voldoen. Certificering omvat regelmatige rapportages door het bedrijf en inspecties van het bedrijf: geplande en niet-geplande bezoeken waaraan het bedrijf moet meewerken.

Het is opgericht om de productie van en de handel in bloemen en planten die op een duurzame manier zijn geteeld te stimuleren: bloemen en planten worden gekweekt met respect voor mens en milieu. Bloemisten die bloemengeschenken verkopen en bezorgen, zullen meestal een raamvinyl of een logo op hun website weergeven als ze zich op deze regeling abonneren. Er wordt wederom geen premie gerekend voor bloemen met FFP-label.

Florverde is ondertussen een label dat alleen van toepassing is op Colombiaanse bloemenproducenten, waardoor wordt voldaan aan strikte internationale sociale en milieunormen, van het planten tot na de oogst.

Dit initiatief begon in 1996 om beste praktijken te ontwikkelen die zouden kunnen helpen de levenskwaliteit van werknemers en hun gezinnen te verzekeren, evenals ecologische duurzaamheid voor toekomstige generaties. Het is opgericht als een strategisch initiatief voor het promoten van duurzame sierteelt met maatschappelijke verantwoordelijkheid op zowel bedrijfs- als brancheniveau.

Als je Colombiaanse bloemen van een bloemist koopt, moeten ze je kunnen adviseren of de bloemen van Florverde gecertificeerde boerderijen zijn of niet, aangezien dit op de doos staat vermeld. De meeste Colombiaanse bloemen die naar het VK worden geïmporteerd, zijn afkomstig van Florverde-boerderijen, simpelweg omdat degenen die erom geven meestal de beste boerderijen zijn die de beste producten verbouwen, zoals het geval is met alle labels die we in dit artikel bespreken.

Andere labels die vergelijkbaar werk doen, zijn Fiore Giusto in Italië, de Kenya Flower Council en FlorEcuador.

Waarom kunnen we geen in het VK gekweekte bloemen kopen?

De volgende vraag die u moet stellen aan degenen onder u die geïnteresseerd zijn in milieuvriendelijke bloemen, is: waarom kunnen we geen in het VK geteelde bloemen kopen?

Het simpele antwoord is dat we dat kunnen en als ze in het seizoen zijn, moeten we dat ook doen. Maar het komt erop neer dat er simpelweg niet genoeg Britse bloemen zijn, zowel in hoeveelheid als in variëteit, om aan de Britse vraag te voldoen. En dat is niet te veranderen. Er is niet alleen niet genoeg land of arbeiders, maar zelfs als dat wel het geval zou zijn, zouden de kosten, zowel in geld als in termen van milieu, enorm zijn.

Bloemen die dichter bij huis worden geproduceerd, zijn ook niet altijd groener. Onderzoek gepubliceerd door Cranfield University in december 2006 toonde aan dat de CO2-uitstoot van Keniaanse bloemen, inclusief luchtvracht, bijna zes keer lager was dan die van Nederlandse bloemen. Hier zijn verschillende redenen voor, waaronder het feit dat Kenia optimale groeiomstandigheden heeft en een gemakkelijke toevoer van natuurlijke warmte en licht, terwijl telers in Nederland afhankelijk zijn van een aanzienlijke hoeveelheid gas en elektriciteit.

Wat voor Nederland geldt, geldt ook voor het VK. De waarheid is dat het beter is om de meeste bloemen uit overzeese landen te halen, zodat Britse telers zich kunnen concentreren op gespecialiseerde gewassen. Bovendien zou het een grote impact hebben op het leven van duizenden overzeese arbeiders en hun gezinnen als consumenten zouden stoppen met het kopen van buitenlandse importen, en het goede werk van de vriendelijke labels ongedaan maken.

Kortom, alle bovengenoemde organisaties hebben de snijbloemenindustrie met grote sprongen vooruit geholpen op het gebied van milieuvriendelijkheid en de manier waarop bloemenboeren worden verzorgd, met gezondheidszorg, scholing en salarissen die allemaal veel beter zijn dan jaren geleden.

Dus de volgende keer dat u bloemen koopt van een bloemist of een bloemenbezorging organiseert voor een speciaal iemand, let dan op de etiketten en neem de tijd om de vriendelijke kenmerken van de bloemen die u koopt te controleren – u zult verbaasd zijn hoe goed zij zijn.