Een blik op koninklijke bloemen en bloemengeschiedenis

Deel het
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Het is het ideale moment om terug te blikken op koninklijke bloemen door de jaren heen, want de recente viering van het platina jubileum van koningin Elizabeth is in het nieuws geweest. Als bloemisten is het interessant om te bedenken hoe bloemen hebben bijgedragen aan momenten waar de hele wereld naar keek.

Bloemen en het koninklijke hof

Er is veel ceremonie en grootsheid waar de koningin en de koninklijke familie zijn. Bloemen zijn een integraal onderdeel van elk koninklijk bezoek, herdenkingsdienst, kroning, bruiloft, koninklijke viering en alles daartussenin.

Bloemen hebben een sterke esthetische en symbolische aanwezigheid tijdens koninklijke bijeenkomsten. Bloemen zijn nauw verbonden met veel Britse tradities en dienen als meer dan alleen een decoratief element voor evenementen. Het soort bloem, het ontwerp, de kleur en het parfum kunnen allemaal een sterke boodschap overbrengen.

De bloementaal

Floriografie is de term die wordt gebruikt om bloemenboodschappen of ‘bloementaal’ te beschrijven. Het idee om bloemen te gebruiken om een ​​boodschap over te brengen, staat bekend als floriografie. Ondanks dat deze taal al eeuwen oud is, komt deze taal veel voor onder Britse royals. Tijdens het bewind van koningin Victoria ontstond de floriografie en ze heeft banden met verschillende bloemgerelateerde gebruiken.

Bloemen voor een koninklijk huwelijk

Hoewel bloemen altijd een cruciaal onderdeel van bruiloften zijn geweest, wist u dat sinds koningin Elizabeth I en koningin Victoria in elk koninklijk huwelijk bepaalde bloemen of bloemensymboliek zijn verwerkt?

De Elizabethaanse periode (1558-1603)

 • Bruiden waren dol op pomanders en posies.
 • Kruiden, met name basilicum, hadden hun plaats in bloemen. Dit diende als een luchtverfrisser voor de persoon die het boeket droeg, omdat de normen voor persoonlijke hygiëne niet zo hoog waren als nu.

1837 tot 1901: Het Victoriaanse tijdperk

 • Mirtetakjes in bruidsboeketten. Oorspronkelijk begonnen door koningin Victoria toen mirte werd gekweekt in Osborne, het zomerhuis van de vorst.
 • Witoranje bloemen waren een favoriete bloem van koningin Victoria. De bloem staat ook voor Kuisheid.
 • Sinds de bruiloft van koningin Victoria zijn de meeste bloemen in het koninklijke bruidsboeket, zo niet alle, wit. Een praktische reden om de bloemen wit te houden is om ze te laten opvallen.
 • In het Verenigd Koninkrijk worden bloemen gekweekt voor koninklijke bruiloften.

1936 tot 1952, het George VI-tijdperk

 • Koninklijke bruiden plaatsen hun boeketten bij het graf van de onbekende krijger in Westminster Abbey, een traditie die is gestart door de moeder van koningin Elizabeth II.

1952 tot heden, het Tweede Elizabethaanse Tijdperk

 • Hoewel Lelietje-van-dalen al lang de favoriet van een koninklijke familie is, zijn bruiden pas onlangs begonnen met het tonen van deze bloem.
 • Voor haar huwelijk met prins Charles droeg prinses Diana een extravagant boeket met een trapsgewijze vorm en gekweekte wilde bloemen.
 • Verbazingwekkend genoeg gaven Kate en William $ 1,1 miljoen uit aan bloemen. Tijdens het evenement stonden er ongeveer 6 meter hoge Engelse veldesdoorn- en haagbeukbomen langs de gangpaden van Westminster Abbey. Haar boeket, met Sweet William-bloemen als een romantische knipoog naar haar nieuwe echtgenoot, begon een trend van subtiel romantische accenten met bloemen en andere kleine versieringen.
 • Bloemen zijn geborduurd op de jurken of treinen van de huidige koninklijke bruiden en bruidegoms: rozen voor Engeland, narcissen voor walvissen en klavers voor Noord-Ierland.

Bij koninklijke evenementen, bloemen

Bloemen worden naast koninklijke bruiloften ook gebruikt bij tal van koninklijke evenementen.

Kroning

 • Het gemenebest werd gesymboliseerd door de bloemen in het kroningsboeket van koningin Elizabeth. Engeland werd vertegenwoordigd door orchideeën en lelietje-van-dalen, Noord-Ierland door anjers, Wales door orchideeën en Schotland door stephanotis.
 • Het Gemenebest werd vertegenwoordigd door bloemen- en botanische motieven op haar kroningsgewaad. De proteabloem vertegenwoordigt Zuid-Afrika, de lotusbloem vertegenwoordigt India en het esdoornblad vertegenwoordigt Canada.
 • Ondanks dat het een geheim is, is het bekend dat de olie die wordt gebruikt om de koning te zalven, bloemen bevat zoals de oranje bloem, jasmijn en roos.

doopfeesten

 • Prins Charles heeft een eigen gewoonte ontwikkeld bij koninklijke doopfeesten door een Dianthus Devon Wizard in het knoopsgat van zijn jas te plaatsen.

begrafenissen

 • Bloemen die de persoon of emotie symboliseren, worden vaak gebruikt om de kist of begrafenisceremonie te versieren.
 • In de begrafenisarrangementen voor prins Phillip werd rozemarijn gebruikt om de herinnering te symboliseren, lavendel om toewijding te symboliseren, acanthus om zijn huis in Griekenland aan te duiden, witte rozen om zijn geboortemaand juni aan te duiden, en jasmijn om kracht te vertegenwoordigen, en zoete erwten om afscheid te illustreren .

Jubileum

 • Ze had speciaal voor haar een broche gemaakt voor het 70-jarig jubileum van koningin Elizabeth II. De bloemen die het Gemenebest vertegenwoordigen en de favoriete bloem van de koningin, het lelietje-van-dalen, staan ​​op de broche.

Bloemenshow in Londen

 • De Chelsea Flower Show, een van ‘s werelds grootste bloemententoonstellingen, wordt gehost door het VK vanwege zijn liefde voor bloemen.
 • De tentoonstelling en viering van het diamanten jubileum van de koningin van dit jaar heeft verschillende decoratieve bloemen- en plantendisplays, waaronder een bloemensculptuur van Hare Majesteit. Dit is een mooi eerbetoon aan de viering en de rol die bloemen hebben gespeeld bij koninklijke gelegenheden door de geschiedenis heen.